torstai 5. marraskuuta 2015

Ensimmäiset kokemukset Helpx:stä



Lentojen lisäksi majoitus on yleensä isoimpia kulueriä ja varsinkin pitkällä reissulla niistä voi muodostua kallis lasku. Reissua suunnitellessani tein jo pari päätöstä majoituksen suhteen. Hotellien sijaan majoittuisin hostelleissa ja osan reissusta tekisin työtä majoitusta vastaan. Kumpaakaan en ollut harrastanut aiemmin, joten takuuvarmasti oli luvassa uusia kokemuksia.
Myöhemmin laajensin majoitusvalikoimaan vielä Airbnb:n ja couchsurfingin. Niistä lisää myöhemmin, kunhan olen saanut kerättyä niistä enemmän kokemuksia.

Helpx.net on sivusto, josta löytää erityyppisiä töitä majoitusta vastaan. Tyypillisimpiä taitavat olla erilaiset farmi- tai puutarhatyöt sekä lastenhoito- ja kotityöt. Joku on saattanut törmätä myös wwoofing-termiin, josta kai kaikki lähti liikkeelle. Wwooffaukselle on oma sivustonsa, jossa ymmärtääkseni on tarjolla vain farmitöitä. Tästä syystä itse valitsin Helpx:n - monipuolisempi työvalikoima. Paikkoja löytyy ympäri maailmaa joten valikoimaa riittää. Sivustolle on pieni vuosimaksu, muistaakseni 20€. Mielestäni se on ihan kohtuullinen korvaus.

Matkallani en halua tutustua vain turistinähtävyyksiin, vaan tavoitteenani on päästä lähemmäksi myös paikallisten elämää ja päästä näin tutustumaan paikalliseen kulttuuriin sekä saada natiivia juttuseuraa. Ajattelin Helpx:n olevan myös tästä näkökulmasta hyvä vaihtoehto hostellielämälle.



Olen Havaijilla ollut kahdessa erilaisessa Helpx-paikassa. Työstäni Big Islandilla kerroinkin jo Kahvia poimimassa -jutussa. Kahden viikon Big Islandin keikan jälkeen lensin Kauaille, jossa minua odotti seuraava Helpx-työpaikka. Molempien paikkojen palautteet nettisivustolla olivat erinomaisia ja Kauain isännän Macin Facebook-kaverina olin päässyt näkemään otoksia hänen apureistaan jo pitkin kesää.

Kun Big Islandilla majoituin omassa mökissä ja olin yksikseni kaikki päivät,  oli Kauai totaalinen vastakohta. Tullessani meitä apureita oli lisäkseni kolme: yksi puolalainen, yksi suomalainen ja yksi jenkki. Toisella viikollani seuraan liittyi vielä yksi jenkki lisää. Talossa oli siis tiivis tunnelma ja toisen jenkin kanssa nukuimmekin olohuoneen sohvilla. Yksityisyyttä ei pahemmin ollut, mutta en sitä hirveästi kaivannutkaan. Muutamaksi yöksi sain suomalaisen Rakelin huoneen lainaan, kun hän kävi pitkällä vaelluksella. Se varmasti auttoi asiaa. Kaikki tytöt olivat myös aivan ihania, joten seura kelpasi hyvin.

Työpäivät Macin luona olivat todella leppoisia Big Islandiin verrattuna. Vaikken kokenut niitäkään rankoiksi, koki siellä kuitenkin enemmän olevansa töissä kuin Kauailla. Kauailla ei työtunteja laskettu, vaan kunhan kasvimaa voi hyvin ja päivällinen tuli pöytään, niin se riitti. Pienessä kasvimaassa ei hirveästi ollut neljälle saati viidelle päivittäin tekemistä, joten joku päivä saattoi mennä niin, että kastelin sen vartissa ja päivän työt oli tehty. Toisena päivänä tosin taas pesin ikkunoita sekä lattiat ja illalla vielä kokkasin illallisen, joten aikaa kului tunteja. Varsinaisia täysin vapaita päiviä ei omaan kahden viikon jaksooni toisaalta myöskään mahtunut. Mutta se ei minua haitannut. Meno oli erittäin rentoa, johon oli itsellä aluksi totuttelemista, kun ei oikein tiennyt mitä odotetaan.



Big Islandilla Larry ohjeisti työt selkeästi, Kauailla taas pisimpään ollut tyttö oli ns. työnjohtajan roolissa eikä suinkaan isäntä Mac.

Molemmat miehet olivat kiireisiä omissa töissään, mutta silti Macilla oli aikaa joka päivä ainakin viedä tyttöjä surffaamaan ja myös opettamaan surffauksen alkeita. Sunnuntaisin oli myös yleensä jotain ohjelmaa, itse pääsin kokemaan autojen pesun ja vesiputouksen, toisena sunnuntaina olisi ollut patikointia toiselle vesiputoukselle, jonne en murtuneella varpaalla uskaltanut lähteä.



Vaikka paikat olivatkin melko erilaisia, uskon silti, että pääsin kokemaan kaksi erittäin hyvää ja mukavaa paikkaa. Muunlaisiakin on varmasti tarjolla, osassa mm. odotetaan enemmän työtunteja.

Majoituksen lisäksi diiliin saattaa kuulua ruoka tai ei. Big Islandilla se ei sisältynyt vastineeseen, joten kokkailin itselleni mökissäni sapuskat. Ruokatarvikkeet ovat Havaijilla yllättävän kalliita, joten ehdin jo vähän huolestua kulupuolesta. Onnekseni Kauailla ruokakin sisältyi diiliin, joten rahat säästyivät siltä osin, vaikka toki jotain herkkuja tuli itselle ostettua.



Minulle Big Islandin diili oli helpompi siksi, että se oli selkeä. Töitä klo 8-13 neljänä päivänä viikossa ja sitten kolme päivää vapaata. Kauailla oli aikamoinen totuttelu siihen, että työmäärää tai aikaa ei ollut määritelty. Onneksi muut tytöt osasivat antaa vinkkejä ja kertoa kokemuksistaan. Ihania tyttöjä onkin jo vähän ikävä! Puolalaisen kanssa yritetään treffata Uudessa-Seelannissa ja Rakelia voisin käydä joskus moikkaamassa Rovaniemellä.

Seuraavat Helpx-pestit ovatkin vasta joulukuussa Uudessa-Seelannissa, Australiassa aion vain lomailla!

Ei kommentteja: