maanantai 5. lokakuuta 2015

Ihana San Francisco


Kaupunki täytti kaikki odotukset ja oli juuri niin ihana, kuin etukäteen ajattelinkin. Reilu neljä päivää kului kaupungissa nopeasti ja kävelyaskelia tuli kasaan paljon.

Olin etukäteen tutkinut San Franciscon tarjontaa ja miettinyt minua kiinnostavia juttuja. Kaupungin matkailulla on hyvät netti- ja FB-sivut, joista sain paljon vinkkejä. Lisäksi luin suomalaismatkailijoiden blogeja, vaikka uudehkoja postauksia en montaa löytänytkään. Trulykiran vinkit osoittautuivatkin itselleni parhaimmiksi.



Hyvä ruoka ja ravintolatarjonta oli ehdottomasti korkealla listallani. Säästin majoituksessa asumalla hostellissa, jotta voisin kuluttaa ravintoloissa. Jälleen Trulykiran vinkit olivat kullanarvoisia, lisäksi sain Bostonissa lisävinkkejä friscolaiselta foodielta ystävän avulla ja sushi-ravintolan osalta löysin googlettamalla lupaavan listan Thrillististä. Ravintoloista onkin tulossa vielä oma postauksensa!



Bucket listallani oli kaksi ehdotonta must asiaa: cable car ja pyöräily Golden Gate sillan yli. Perjantaiksi luvatun erinomaisen sään innoittamana valitsin sen pyöräilypäiväksi. Varasin edellisenä iltana netistä pyörän San Francisco Bicycle rentalsista, joka oli halvan hinnan lisäksi myös kätevä siksi, että heillä oli kolme eri pistettä ja $5 lisämaksua vastaan pyörän pystyi palauttamaan eri pisteeseen kuin mistä aamulla lähti. Hain pyörän aamulla Golden Gate Parkin viereisestä pisteestä, jossa oli myös kätevästi Whole Foods -ruokakauppa vieressä eväiden ostoa varten. Pyöräilin Golden Gate Parkin läpi rannalle, jonka jälkeen seurasin rantaa ja kiersin vielä Lands Endin kautta sillalle. Pyörävuokraamosta sai kartan, mutta siinä ei mainittu, että Lands Endiä ei itseasiassa pääse kiertämään pyörällä, sillä matkalla on pitkät portaat. Menihän ne toki tarvittaessa taluttamalla ylös ja taas alas, mutta ei se mukavaa ollut ja siihen kului paljon aikaa kun reitti ei muutenkaan ollut pitkältä osin pyöräiltävässä kunnossa vaan pyörää joutui taluttamaan.

Sillan ylitys meni osin myös taluttamalla, sillä turisteja oli paljon liikkeellä sekä kävellen että pyöräillen. Paikalliset pyöräilyharrastajat vähän kiroilivatkin pyörätietä tukkivia turisteja.
Koska Lands Endin kiertämiseen meni niin paljon aikaa ja eväät oli syöty, jäi Point Bonitan majakka tällä kertaa välistä ja pyöräilin suoraan Sausalitoon. Matka oli mukavaa alamäkeä, joka tosin pisti iloitsemaan siitä, etten ollut tulossa takaisin samaa reittiä ylämäkeen…




Sausalito oli nätti pikkukaupunki, josta tuli vähän Porvoo mieleen. Ihmetykseni oli suuri, kun kaupungista löytyi maksullisia pyöräparkkeja. Joku on todella keksinyt bisnesidean! Vallet paikoitusta oli tarjolla myös.

Lounaan jälkeen oli aika suunnata lautalle,  jonne kävin ostamassa automaatista reilun $11 lipun ja siirryin pyöräilijöiden jonon päähän noin 30 min ennen lautan lähtöä. Tulijoita oli kuitenkin  niin paljon hienosta säästä johtuen, etten mahtunut siihen lauttaan vaan odotin vielä 45 minuuttia lisää seuraavaa lauttaa. Taksiyrittäjiä kävi kovasti kaupittelemassa palvelujaan, taksilla olisi päässyt pyörän kanssa kaupunkiin $18 hintaan ja matka olisi sujunut nopeammin. Itse arvostin kuitenkin lauttamatkan tarjoamia kuvausmahdollisuuksia kaupungista, ja koska minulla ei ollut kiire, odotin kiltisti seuraavaa lauttaa. Samassa hostellissa asunut pariskunta oli myöskin käynyt pyörällä Sausalitossa, mutta ehtineet jo klo 15 jälkeen lähtevään lauttaan, johon ei ollut ollut suurta ryntäystä vaan kaikki olivat mahtuneet kyytiin. Hienolla säällä kannattanee siis ehtiä iltapäivän lauttoihin.




Viimeisenä päivänäni, lauantaina, pidin rennon päivän. Jalat olivat melko väsyneet kävelystä ja pyöräilystä. Panostin cable car ajeluun, jonka teinkin molempiin suuntiin suosituimmalla eli Powell & Hyde linjalla. Kyllä oli kivaa seistä reunalla! Rantaa päin mennessä hyppäsin matkalta kyytiin ja menin päteasemalle asti. Siellä oli pitkä jono takaisin, mutta se ei haitannut aurinkoisessa säässä. Pysäkin tai pari myöhemmin olisi päässyt nopeammin kyytiin, sillä näköjään eivät täyttäneet vaunuja täyteen lähtöpisteessä. Olin ostanut torstaina kolmen päivän julkisen liikenteen passin, joka sisälsi myös cable carin. Ilman sitä ajelu olisikin jäänyt varmasti yhteen kertaan, hinta kun oli $7 per kerta. Julkisen liikenteen käyttö oli muutenkin helppoa, erityisesti Here mapsin julkisen liikenteen valinnalla. Loistava apuväline vieraassa kaupungissa!

Kolmas mieleenpainuvin elämys Friscossa oli kiva Embarcaderon kävelyreitti rannassa. Päädyin sille jo ensimmäisenä iltana. Siellä näkyi lenkkelijöitä ja turisteja ja se pidettiin erittäin siistinä. Mukavat näkymät merelle ja laitureille. Sitä oli mukava kävellä parinakin iltana.



Nätit talot, Painted Ladies mukaan lukien, jättivät kauniin kuvan kaupungista. Financial Districtin tornit vaihtuivat heti viereisessä kaupunginosissa mataliin taloihin, joiden välisillä kaduilla oli mukava kävellä ja katsella rakennuksia.

Ensi kertaan jäi ainakin kaupungin modernin taiteen museo,  joka jäi nyt välistä hyvän sään takia. Ensi kerralla sitten!



Nyt totuttaudun trooppiseen ilmastoon ja itikoihin Havaijilla. Huomenna, maanantaina, alkavat työt kahvin poimijana ja ensi lauantaina täällä kisataan Iron Man -kisa – reilun 20 km päässä. Joutuu ehkä menemään katsomaan!

5 kommenttia:

sanni kirjoitti...

onpa siellä ollut kirkas ja hyvä sää! kuulemma sumuisuus on enemmän kuin tavallista san franciscossa.

muista aurinkorasva kahvia poimiessa! :)

Rebekka kirjoitti...

Löysin vasta tänään tämän sun upean blogin. Tätä onkin kiva lueskella ja kasvattaa reissukuumetta. Ihanaa matkaa!

saija - elämyksiä elämään kirjoitti...

Sanni: niinpä, vain yhtenä päivänä tihutti, joten säät on todella suosineet tähän asti. Aurinkorasva, Off ja pitkät housut & paita käytössä kahvinpoiminnassa!

Reppu: kiva että löysit tänne!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Millä viisumilla olet liikkeellä? Meillä on turistiviisumi, tai no ei lainkaan viisumia kun suomalaisia olemme, mutta siis turistina liikkeellä sen max 90 päivää. Mietimme, että haluttais tehdä juuri tuommosta pikkusta työtä siellä täällä reissatessa, miten/mitä kautta sinä oot löytänyt tuon kahvinpoimintatyön? :) Onko se palkallista? Mistä voisi löytää, apuja kaivataan..

saija - elämyksiä elämään kirjoitti...

Hei anonyymi! Kiva, kun löysit blogiini. Olen myös turistiviisumilla, joten mitään työlupaa minulla ei ole. Olen hankkinut kahvinpoimintatyön Helpx:n kautta. Työstä ei saa rahaa, vaan majoituksen vastineeksi työstä. Tyypillisesti työtunteja on 20-25 per viikko, joten vapaa-aikaakin jää hyvin lähiseutujen tutkailuun. Itseasiassa täällä farmilla voisin myös tienata lisärahaa tekemällä enemmän töitä, joista tällöin maksettaisiin. Mutta tämä on työnantajasta riippuvaista. Wwoofing on toinen sivusto, jolta löytää puhtaasti farmitöitä. Helpx:n työtarjonta on mielestäni monipuolisempaa.

Tsemppiä työnhakuun ja antoisaa reissua!