perjantai 4. maaliskuuta 2016

Melbournen kuuluisa katutaide


Melbourne, jos mikä, on kuuluisa katutaiteestaan. Kaupungissa riittää pieniä kujia, joiden seinät on maalattu erilaisin katutaiteen muodoin. Tunnetuin katu on Hosier Lane, joka on niin suosittu, että uusia teoksia syntyy päivittäin edellisten päälle.



Netistä löytyy kartta, jonka avulla voi löytää tunnetuimmat kujat, mutta päädyin tällä kertaa varaamaan opastetun kierroksen. Mielenkiinnolla odotin saavani tietoa eri tekniikoista ja katutaiteen arvostuksesta Melbournessa.

Mielestäni katutaiteilijan vetämä kierros kuulosti kiinnostavimmalta, joten varasin sen. Kaupungissa oli helleaalto eikä 40 asteen lämpötila ollut optimaalisin kapeiden kujien kiertelyyn, mutta suomalaisella sisulla ja vesipullon avustuksella kierroksesta selvittiin hienosti.


Kierros oli mielenkiintoinen. Kävimme mm. katsomassa Hosier Lanen maalauksia eri kulmasta, vieressä olevan parkkitalon ylemmästä kerroksesta. Sattumalta kujalla oli parhaillaan hääpari kuvattavana, mikä on kuulemma niin tyypillistä, että kiireisimpinä päivinä pareja on jonoksi asti.




Erilaisiin katutaidetyyleihin tutustumisen lisäksi saimme kuulla miten kaupungin edustajat suhtautuvat katutaiteeseen sekä mitä mieltä katutaiteilijat ovat maksetuista teoksista, joita myös näimme. Tänä päivänä kaikki teokset eivät enää ota vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, vaikka sellaisiakin teoksia oli edelleen nähtävissä.





Myös kaupunki on muuttunut katutaiteen arvostuksen myötä. Entisistä narkomaanien ja muiden ongelmatapausten kansoittamista kujista on tullut trendikkäimpiä alueita. Nykyään parhaat baarit ja ravintolat löytyvät katutaidekujalta ja jos baarisi ei ole sellaisella, se ei voi olla kiinnostava.


 


Kiertueen lopuksi pääsimme tutustumaan katutaiteilijoiden työtilaan, mikä oli myös avartava kokemus.



Vaikka oppaamme totesi, ettei voi pitää katutaiteesta, jos ei pidä tägeistä, niin kyllä itse olen enemmän (tässäkin kohtaa) esittävän taiteen kannalla.

Harmillisesti en tällä kertaa ehtinyt tutustumaan Fitzroyn alueen katutaiteeseen. Mutta ehkä palaan Melbourneen vielä uudestaan.

Ei kommentteja: